Info PHOTO3

Gepubliceerd op juni 12, 2013 | door AutobandTV

0

Zomerbanden

Het is met de wisseling van de seizoenen belangrijk om de autobanden hierop aan te passen. Verwissel altijd tijdig winterbanden voor zomerbanden, en andersom. In dit artikel gaan we dieper in op de zomerbanden!

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden kun je eigenlijk als reguliere banden omschrijven. Zomerbanden zijn er in vele merken en maten, van A-merken als Michelin, Goodyear, Pirelli naar labels als Nokian, Nexen, Rockstone etc. Het onderscheid in de zomerband ligt in factoren als de rijeigenschappen, de grip, afvoer van water en warmte, het afrolgeluid, de snelheidsindexen en laadvermogens en de levensduur.
Als vuistregel wordt vaak gehanteerd dat indien de buitentemperatuur onder de 7 graden daalt, de zomerbanden beter om gewisseld kunnen worden voor winterbanden. Maar met ons wisselende klimaat is het ook een kwestie van letten op de weersvoorspellingen. Een andere vuistregel die ook wel wordt gehanteerd: komt de R in de maand, stap dan over op winterbanden, dus rondom september-oktober.

Kenmerken zomer,-winter-, en all season banden

Kenmerken zomerbanden
Zomerbanden hebben een andere rubbersamenstelling en een ander profiel dan winterbanden. Dit verschil uit zich voornamelijk in de remweg, de rolweerstand en het afrolgeluid van de band.

Een nieuwe zomerband heeft een profieldiepte van ongeveer 8 millimeter. Officieel mag op zomerbanden door worden gereden tot een profieldiepte van 1,6 millimeter echter de ANWB adviseert een minimum van 2 mm aan te houden. Elke millimeter slijtage van de profieldiepte verlengt de remweg. Het verschil tussen 7 mm en 1 mm profieldiepte op een natwegdek bij een snelheid van 100 naar 60 km per uur geeft bijvoorbeel een 75% langere remweg.

Kenmerken winterbanden
Het profiel van winterbanden vind je inkepingen/lamellen dwars op de band geplaatst die zorgen voor extra grip bij het optrekken en het afremmen. Voor meer stabiliteit in de bochten zijn er lamellen in verticale richting geplaatst en worden er zgn. zig-zag lamellen toegepast. Kortom met winterbanden ontstaat er een veel betere houvast op een gladde ondergrond. Daarnaast is het rubber van winterbanden beter bestand tegen de vrieskou en worden zomerbanden bij lagere temperaturen relatief hard wat zorgt voor meer afrolgeluid.

Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm aangehouden in tegenstelling tot de zomerbanden (1.6 mm). Hoewel met een winterband met minder dan 4 mm profiel wettelijk mag worden doorgereden, wordt dit niet aangeraden aangezien de band een aanzienlijk deel van de winterse eigenschappen heeft verloren.

Kenmerken all seasons banden
All seasons banden bieden 365 dagen per jaar voldoende grip om veilig door het verkeer te bewegen. Het loopvlak van deze banden hebben meer lamellen dan een zomerband. De lamellen zijn gemaakt voor een betere grip bij het rijden in de sneeuw. Voor een all seasons band (vierseizoenenband, all weather band) met voldoende winterse eigenschappen is het wel zaak erop te letten dat de band naast M&S codering ook voorzien is van een sneeuwvlokcodering.

Voordelen zomerbanden

  • Zomerbanden hebben op bij een buitentemperatuur van 20° C op een droog wegdek een aanzienlijk kortere remweg dan winterbanden (ca. 38 meter versus 56 meter).
  • Rijden met winterbanden bij hoge temperaturen kan hitteschades veroorzaken aan het loopvlak en de wangen van de band.
  • Zomerbanden sparen het milieu. Wanneer je in de zomer door zou rijden met winterbanden, verbruik je tot 5% meer brandstof.
  • Zomerbanden spaart het milieu. De rolweerstand van zomerbanden is lager, daarmee de uitstoot van CO2 ook. Bovendien verbruikt een zomerband in de regel minder brandstof in de zomer dan een winterband.
  • Rijden met zomerbanden bespaart geld. Rijden met winterbanden bij hoge temperaturen zorgen voor een 20% hogere slijtage van uw winterbanden.
  • Zomerbanden bieden meer rijcomfort. Bij temperaturen boven de 7 graden bieden zomerbanden meer rijcomfort, een betere handeling en meer stabiliteit.

 
Tags: , , , , ,


Over de auteur


Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com