Algemeen 2012_audi_q3_vail-other

Gepubliceerd op augustus 15, 2013 | door AutobandTV

0

Winterbanden – ins and outs


Winterbanden wat ins and outs samengevat!

Wat zijn winterbanden?
Winterbanden zijn banden gemaakt van een aangepaste rubbersamenstelling voor winterse weersomstandigheden w.o. ijs en sneeuw. Kenmerkend voor de rubbersamenstellig is dat deze in de winter flexibel blijft. Naast een zachtere rubbersamenstelling hebben winterbanden bovendien een ander profiel. Dit profiel heeft zgn. lamellen die zich tijdens het rollen van de band als het ware vastgrijpen op het wegdek. Deze winterbanden kenmerken zorgen ervoor dat je grip blijft houden wanneer het glad is door ijzel, ijs en sneeuw en je veiliger en comfortabeler kunt rijden.

Hoe herken je deze banden?
winterbanden symboolWinterbanden zijn te herkennen aan het zgn. sneeuwvloksymbool. Dit symbool mag op de band vermeld worden als deze een remtest (voor Europa) of een tractietest (standaard in Amerika) op sneeuw heeft doorstaan. Het symbool geeft aan dat de band voldoet aan de minimale eisen voor winterse omstandigheden.

Welke bandentesten zijn er te raadplegen?
Naast de bovenstaande winterbandentest zijn er organisaties die eigen winterbandentesten uitvoeren en de winterbanden van verschillende bandmerken met elkaar vergelijken. Een aantal bekende winterbandentesten zijn; de ANWB winterbandentest, de ADAC (Duitse ANWB), ACE, Autoweek, de consumentenbond. In het algemeen worden bij deze bandentesten de winterbanden getest op meerdere eigenschappen waaronder grip op droog en nat wegdek en bij ijs en sneeuw, slijtvastheid, geluid, brandstofverbruik en snelheid.

Minimaal bandprofiel van een winterband?
Voor zomerbanden is het wettelijk voorgeschreven minimale bandprofiel diepte 1.6 mm, echter voor winterbanden wordt tenminste 4 mm aanbevolen! De profieldiepte is namelijk belangrijk voor het behoud van de grip van de winterbanden en daarmee ook de gemiddelde remweg zonder reactietijd. Als je bijvoorbeeld 50 km/uur rijdt in een doorsnee wagen dan is de gemiddelde remweg zo’n 12 meter, en op nat wegdek circ 14 tot 15 meter. Maar op sneeuw is dit als snel 30 meter, als de wagen voorzien is van winterbanden, maar als de wagen zomerbanden heeft wordt dit al 65 meter. Dat is al twee keer zo lang op een winters wegdek, en vijf keer zo lang dan dat je gewend bent op een droog wegdek!

Zijn winterbanden verplicht?
In Nederland geldt er geen wettelijke verplichting om winterbanden te gebruiken. Echter zodra je de grens over gaat zijn er landen waar wel gedurende vaste periodes of afhankelijk van de weersomstandigheden een winterbandenplicht geldt bijvoorbeeld Duitsland. In de meeste Europese landen geldt dat de banden voorzien moeten zijn met het sneeuwvloksymbool, soms volstaat echter ook de vermelding M+S. Een globaal overzicht van de winterbandenplicht in Europa vind je hier.

Vanaf wanneer moet je met winterbanden gaan rijden?
Het gebruiken van winterbanden wordt aangeraden wanneer de temperatuur onder de 7°C komt. Voor het omwisselen van de zomerbanden naar de winterbanden wordt ook wel de stelregel gebruikt dat winterbanden gewisseld kunnen worden zodra de R in de maand komt, in de regel van september tot en met april.

Kun je met winterbanden ook doorrijden in de zomer?
Evenals je met zomerbanden in de winter kunt rijden, kun je ook met winterbanden in de zomer rijden maar dit is niet aan te raden. Boven de 7°C vervormen de winterbanden sneller door de zachtere rubbersamenstelling en ontstaat er een minder precies stuurgedrag en zullen de banden eerder slippen met als gevolg een langere remweg en snellere slijtage.

Wat is de juiste bandenspanning van een winterband?
De bandenspanning moet altijd koud gemeten worden, dus als je niet langer dan 5 km hebt gereden. Hoe lager de temperatuur, hoe lager de bandenspanning. Om die reden wordt aanbevolen om de bandenspanning gedurende de winter met 0.2 bar te verhogen boven de voorgeschreven bandenspanning en deze om de 14 dagen te controleren.


Tags: , , ,


Over de auteur


Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com