Techniek Runflatbanden

Gepubliceerd op juli 18, 2013 | door AutobandTV

0

Runflatbanden, wat zijn de voor- en nadelen?

Runflatbanden, het zijn autobanden waarmee je veilig kunt doorrijden als deze lek worden. Klinkt ideaal! Wij van Autoband.tv nemen daarom in dit artikel de runflatbanden onder de loep. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze innovatieve autobanden?

Wat zijn runflatbanden?
Runflatbanden zijn banden met een versterkte zijkant die het gewicht van de auto kan dragen, ook als de lucht uit de band is. De runflatband werkt in combinatie met een ingebouwd waarschuwingssysteem (TPMS) in de auto. Bij een lekke band verschijnt op het display in de auto een waarschuwing.

Als de runflatbanden lek zijn kun je er nog zo’n 80 kilometer op doorrijden met een maximale snelheid van 80 km/uur. Het advies is wel om indien mogelijk zo rustig mogelijk te rijden en direct op zoek te gaan naar een banden- en/of autobedrijf in de buurt. Het doel van de runflatbanden is om hier net wat meer tijd voor te geven.

Voordelen runflatbanden

  •   Doorrijden bij een lekke band kan voor minstens 80 kilometer.
  •   Je kunt op je gemak naar een garage rijden en hoeft zelf niet langs de weg te wachten of de band te verwisselen.
  • Bij een lekke band behoud je controle over het stuur. Bij een normale autoband die lek is kun je al snel de controle over de auto verliezen.
  • Je hoeft geen reservewiel mee te nemen.

Nadelen runflatbanden

  • Deze banden kunnen alleen gemonteerd worden op nieuwere auto’s met een speciaal waarschuwingssysteem. Ook de vering van de auto moet hierop worden afgesteld.
  • Als de band vervangen moet worden, kan dit alleen door een identieke runflatband met dezelfde afmetingen en snelheidsspecificaties.
  • Je kunt bij een lekke band niet zomaar doorrijden alsof er niets aan de hand is. Je moet wel degelijk je rijstijl en snelheid aanpassen en scherpe bochten vermijden.
  • Een runflatband is minder makkelijk te repareren.
  • Door de extra’s van deze banden betaal je hier ook een hoger bedrag voor.

Er zijn verschillende runflat systemen en benamingen op de markt, bv. PAX (Michelin), DSST (Dunlop), RFT (Bridgestone), HRS (Hankook), SSR (Continental), ROF (Goodyear). Goodyear heeft een uitgebreide informatiepage over de RunOnFlat banden!

In de onderstaande afspeellijst komen eveneens een aantal systemen aan de orde. En uiteraard heeft AutobandenTV er ook een aantal video’s bij gestopt die dit onderwerp minder serieus onder de aandacht brengt!

Er zijn inmiddels een aantal wagen standaard uitgevoerd met runflats bijvoorbeeld wagens van BMW, Mercedus en Lexus.


Tags: , , ,


Over de auteur


Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com