Technologie Mobile skyscraper ug

Gepubliceerd op september 13, 2013 | door AutobandTV

0

Mobiel wonen in een autoband – Migrant Skyscraper!

Het Amerikaanse architectuurtijdschrift eVolo Magazine  houdt sinds 2006 jaarlijks de zgn. Skyscraper Competition om zo een extra stimulans te geven aan vernieuwende ideeën voor hoogbouw. Architecten, studenten, ingenieurs, ontwerpers en kunstenaars worden wereldwijd uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Met name de verwerking van nieuwe technologieën, materialen, zienswijzes op de interactie tussen natuur en leefomgeving, de globalisering en de digitale revolutie, spelen hierbij een centrale rol. In 2012 werd de het ontwerp “Migrant Skyscraper”, hoogbouw voor mobiel wonen in een autoband, genomineerd.

De “Migrant Skyscraper“, ontworpen door Damian Przybyła en Rafał Przybyła, heeft in 2012 een eervolle vermelding ontvangen in deze competitie. Deze letterlijk mobiele wolkenkrabber heeft de vorm van een reusachtige band met in het midden gebouwen en een groene ruimte. Het concept achter de structuur is dat in een onstabiele wereld, er voor mensen een noodzaak is om totaal zelfvoorzienend, en daarmee echt vrij, te zijn. De toekomstige architectuur kan hierbij een handje helpen door zgn. safe havens te bouwen waarbinnen de bewoners zelf kunnen zorgen voor hun eten en watervoorziening. De Migrant Skyscraper biedt deze vrijheid ongeacht welke natuurlijke of sociale rampen zich voordoen. Het gebouw binnen in de band is statisch, echter als zich bijvoorbeeld politieke onrust in een regio zou voordoen of andere bedreigingen in een leefgebied, dan kan de motor op biobrandstof worden gestart en het geheel naar een nieuwe locatie worden verplaatst.

De buitenkant van het bouwwerk is bekleed met gerecycled rubber. De twee gebouwen en de omliggende groene ruimte bieden alles wat de bewoners nodig hebben om te overleven. De ingekapselde wooneenheid per band is bestemd voor 1 familie. Het eerste gebouw is drie verdiepingen hoog met op de begane grond de sanitaire ruimtes, op de tweede verdieping een ruimte voor agricultuur, en de derde etage is voorzien van een balkon en keuken. In het tweede gebouw, een deur verder, zijn de slaapruimtes verdeeld over twee etages. Buiten de gebouwen is er ruimte voor de landbouw, met inbegrip van gewassen en vee; binnen de band, sanitaire systemen circuleren drinkbaar, grijs en zwart water om te drinken, afvalvoorzieningen en irrigatie. Uniek voor het gebouw zijn de rollende platformen voor binnen/buiten landbouw en de bruggen die omhoog klappen ten behoeve van de stabiliteit wanneer het bandgebouw in beweging is. In de verbeelding van de ontwerpers staan de bandgebouwen geparkeerd rondom een park of groene ruimte om zo gemeenschappen te vormen. Al deze onderdelen zijn uitgewerkt middels CAD in bouwontwerpen.

Mobile skyscraper cad2 Mobile skyscraper cad

Inmiddels staat de skyscraper competition voor 2014 weer open voor nieuwe inschrijvingen. We zijn benieuwd; een wooneenheid in de vorm van een liggende band die kan vliegen in plaats van rollen, lijkt ons ook wel wat, een soort en met eh …. Tyre-Trek Enteprise!


Tags: , , , , ,


Over de auteur


Comments are closed.

Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com