Technologie mv850_le_10

Gepubliceerd op november 16, 2013 | door AutobandTV

0

Luchtloze autoband – veilig, duurzaam en milieuvriendelijk!

De ontwikkeling van een luchtloze autoband is al geruime tijd bij een aantal fabrikanten in ontwikkeling. Vanaf september 2013 is de fabrikant Polaris begonnen met de levering van de MV850 ATV, een luchtloze autoband voor alle terreinwagens van de US Special Operations Forces. Volgens een vertegenwoordiger van Polaris (Foxnews) wordt binnenkort eveneens een retailversie op de markt geïntroduceerd en zal de consument naar verwachting binnen zes maanden de eerste luchtloze autoband kunnen kopen.

Voordeel van de luchtloze autobanden is niet alleen de prestaties voor het off-road rijden, maar uiteraard ook dat deze banden niet lek kunnen raken. Polaris geeft aan dat de banden zonder probleem een schot van een .50 kaliber kan hebben of kan worden doorboord met een spijker, en er dan nog vele mijlen probleemloos mee kan worden gereden. Uiteraard zijn deze eigenschappen zeer gewenst voor hulpverlenende instanties en militaire toepassingen, maar ook voor particulieren. Bijvoorbeeld in de woestijn rijden zonder kans op een lekke band, is wel zo aangenaam! Eerder dit jaar schonk Polaris al een aantal voertuigen aan het Leger des Heils om te assisteren bij de hulpverlening als gevolg van de tornado Moore in Oklahoma. De innovatieve banden schijnen de test in gebieden vol puin glansrijk te hebben doorstaan.

De basisconstructie voor luchtloze banden is een gecombineerde wiel/band combinatie met  rubberen loopvlak en een honingraat structuur van polymeren/kunststof. Het ontwikkelen van deze constructie is niet nieuw. Ook andere fabrikanten waaronder Michelin (Tweel), Bridgestone (Airless Concept Tire), Yokohama (Youmyaku) en Hankook (i Flex) zijn druk doende met deze ontwikkeling voor verschillende toepassingen en uiteindelijk ook voor de reguliere vervangingsmarkt. Deze fabrikanten verwachten dat luchtloze autobanden naast de al genoemde voordelen ook grote uitkomsten zullen bieden op het gebied van rijcomfort, veiligheid en milieuvriendelijkheid o.a. op geluids- en brandstofreductie en recycling. Volgens insiders liggen de voornaamste oorzaken, waarom deze banden dan nu nog niet op de markt zijn, meer gelegen in andere aspecten waaronder de herinrichting van productieprocessen en wettelijke bepalingen. Tijden de Internationale Automobile Ausstelling (IAA) in Frankfurt (september, 2013) presenteerde Hankook onder de naam i-Flex de eerste prototypes. Michelin brengt sinds vorig jaar reeds luchtloze banden op de markt voor landbouwvoertuigen.

Kortom de introductie van de luchtloze autoband voor de consument zal naar verwachting niet zolang meer op zich laten wachten. Dus wie weet behoren door toepassing van deze nieuwe bandentechnologie lekke banden, het controleren van de bandenspanning, reservewielen, reparatiesets, etc. in ieder geval voor een deel van de automobilisten binnenkort wereldwijd tot de verleden tijd!

Polaris MV850

Polaris MV850
Michelin Tweel

Michelin Tweel


Hankook I-Flex

Hankook I-Flex


Bridgestone Airless Tire Concept

Bridgestone Airless Tire ConceptTags: , , , , , , , , ,


Over de auteur


Comments are closed.

Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com