Recycling OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gepubliceerd op oktober 07, 2013 | door AutobandTV

0

Grootste autobanden opruimingsactie ooit met bodemprijzen!

Grootste autobanden opruimingsactie ooit, dat klinkt goed he, zeker autobanden tegen bodemprijzen? Nou, bodem zeker, maar dan wel te verstaan op de zeebodem!

Dat niet alle bandenrecyclingsprojecten even succesvol zijn, blijkt wel uit de bandenchaos op de zeebodem voor de kust van Florida die de boeken in gaat als meest mislukte banden recylingsproject! Begin jaren 70 werden meer dan 2.000.000 gebruikte autobanden gedumpt voor de kust van Fort Lauderdale (Florida) ter uitbreiding van het kunstmatige rif. Al eerder werden vergelijkbare projecten uitgevoerd in het noordoosten van Amerika, de golf van Mexico, Indonesië, Maleisie, Australië en Africa. Gregory McIntosh (BARINC) lanceerde het idee tijdens een conferentie over kunstmatige riffen in 1974.

Niet alleen zou hiermee de bandenafval berg worden verminderd, maar door de structuur van de band zou ook de zeefauna en groei van de vispopulatie worden gestimuleerd. Op aanbeveling van het US Army Corps of Engineers werd het project door de Amerikaanse overheid goedgekeurd. En holladijee, aldus werden de bandentrossen door 100 privéboten van enthousiaste vrijwilligers vol met bandenbundels onder escorte van de USS Trush nabij het natuurrif gestort om te verworden tot kunstrif. Goodyear Tire voorzag het project van de nodige (technische) uitrusting en liet ter support een goud geverfde band vanuit de Goodyear zepplin droppen om het project te zegenen.

Al met al werd zo een terrein van 36 hectare zeebodem van twee miljoen banden werd voorzien. Het idee en de intentie waren waarschijnlijk wel goed bedoeld, maar de uitvoering knudde. De bandenbundels waren gebundeld met nylon en ijzerdraad, en ja dat gaat roesten en vergaat, waardoor de banden zich met de zeestroming over het hele rif en aangrenzend gebied hebben verspreid. Wat een milieu verbeteringsproject had moeten zijn, is daarmee uitgemond in een milieu catastrofe. Hoewel aanvankelijk de zeefauna inderdaad een boost kreeg, verdween de aangroei van koraal op de bandenbundels volledig bij het losbreken van de banden.

Bovendien worden de losse banden door de sterke zeestroming en tropische stormen met behoorlijke kracht tegen de natuurlijke koraalriffen, 70 meter verderop, gesmakt met alle gevolgen van dien. In 1995 zorgde orkaan Opal voor de verspreiding van zo’n 1000 banden over de kust van Florida, en orkaan  Bonnie (1998) loosde eveneens duizenden banden over de stranden van Noord Carolina. By the way, het Florida bandenrif project is niet het enige project wat is gefaald, ook de bandenrif projecten in Indonesië en Maleisie in de jaren 80 zijn hetzelfde verlopen. Alleen al in 2002 werden er 11.956 banden van alle stranden over de wereld verwijderd door The Oceans Conservancy’s International Coastal Cleanup.

Terug naar Florida, 2 miljoen banden haal je niet zomaar weer van de zeebodem. In 2007 na een aantal mislukte schoonmaak pogingen nam het Amerikaanse leger in samenwerking met de kustwacht het initiatief om de banden weg te gaan halen (DiveExEast 07). De banden opruimingsactie werd onderdeel van de real-world trainingen voor duikers in militaire dienst. Zo worden de militairen getraind en wordt er tegelijkertijd een zinvolle bijdrage geleverd aan het milieu zonder dat dit voor de staat tot veel extra kosten leidt. De coördinatie van het gehele project ligt in handen bij de Amerikaanse overheid (Coastal America).

In 2007 werden er zo’n 10.000 banden van de zeebodem gehaald. Er werd begonnen met een risico analyse, hieruit bleek dat er zo’n 300.000 tot 700.000 losse banden dichtbij het natuurrif zijn afgedreven. Deze banden kunnen de meeste schade aan richten. In 2007 zijn zo’n 10.000 banden in een schoonmaak actie verwijderd en in 2008 zo’n 43.900 banden, wat dat jaar ca. 140.000 dollar kostte. De banden moeten namelijk worden getransporteerd naar een afvalverbrandingsinstallatie  in Georgia, de energie die hiervan vrijkomt wordt weer gebruikt voor een papierfabriek. Al met al zijn er tot 2009 nog maar een kleine 100.000 van deze banden verwijderd, na meer dan 10 jaar inspanning! Bovendien is het rescue project na drie jaar vanwege geldgebrek ook nog stopgezet.

Begin 2013 doet de Florida Department of Environmental Protection een oproep naar bedrijven om te komen met voorstellen voor het verwijderen van de banden. Wat voor Goodyear Tire om in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen het voortouw te nemen in het mobiliseren van het gross aan bandenfabrikanten om bijvoorbeeld technische of technologische kennis en financiële middelen ter beschikking te stellen om van deze bandenchaos af te komen? Misschien is dat wel al het geval, maar wij konden dit niet traceren.

Het team van AutobandTV is in ieder geval wel behoorlijk onder de indruk van deze milieu malaise. Als je het zo onder water ziet zonder de wetenschap welke schade dit aanricht, lijkt het nog wel kunstzinnig mooi, maar de werkelijkheid ligt helaas geheel anders. We vroegen ons dan ook af of je die bende nou eigenlijk milieutechnisch gezien wel weer boven water moet halen en verbranden, of dat je niet beter een baggerschip een geul kunt laten maken en al die banden hierin moet gooien, danwel de banden laten liggen en er dan maar een enorme berg zand overheen moet spuiten. In ieder geval ben je dan van die zwervende banden af en natuurrubber met ijzer/nylon begraven  in de grond zal toch minder kwaad kunnen. Na ja, wij zijn absolute leken hierin, we hopen echter wel dat er op korte termijn alsnog een goede oplossing gevonden gaat worden in plaats van het probleem wederom door te schuiven naar de volgende generatie!


Tags: , , , ,


Over de auteur


Comments are closed.

Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com