Opmerkelijk ledwheels gloryder ug2

Gepubliceerd op november 02, 2013 | door AutobandTV

0

Goodyear banden verlichting toch een verlicht idee?

Al in 1961 ontwikkelde Goodyear banden voorzien van verlichting. Deze banden werden gemaakt van synthetisch rubber en van binnenuit verlicht door in de velg gemonteerde lampen. Het oorspronkelijke idee was om de banden te produceren in verschillende kleuren.

De  “Illuminated Tires” werden gepromoot met de onderstaande welbekende foto waarbij de dame in kwestie door de verlichte banden haar kousen kan controleren.

Illuminated Tires (Goodyear, 1961)

Illuminated Tires (Goodyear, 1961)


Slide 3

Slide 3


NLTS idea Mini Cooper

NLTS idea Mini Cooper

Led wheels

Led wheels


&nsbp

Het idee hierbij was waarschijnlijk om te benadrukken hoe goed de bandverlichting was. Naast de technische problemen (banden werden te warm) maar misschien wel mede als gevolg van de promotiekeuze belandde het idee uiteindelijk in de categorie van domste uitvindingen aller tijden in  Life magazine.

Echter als de oorspronkelijke uitvinder(s) nog op onze aardbol rondlopen, kunnen die nu hun hart ophalen! Immers je hoeft alleen maar te wijzen naar de ontwikkelingen in de car tuning van de afgelopen jaren waarbij de velgen voorzien worden van allerlei soorten ledverlichting o.a. Tireflys, Glorider, e.a. Een ander voorbeeld is de geheel door ledverlichte fietsbanden waarbij de nadruk ligt op de zichtbaarheid van de fietser en de verkeersveiligheid. Het effect van het aanbrengen van deze ledverlichting, is niet veel anders dan het oorspronkelijke idee van de verlichte Goodyear banden.

Bovendien kondigde Mini Cooper al eerder aan eveneens een verlichte band te willen ontwikkelen onder de naam Nighttime Luminous Safety Tyre (NLST). De NLST zou dan als optie worden aangeboden voor de Countryman S, Clubman S en als standaard uitrusting op de nog te ontwikkelen Mini Nighthawk medio 2013. In het kader van de verkeersveiligheid zijn verlichte banden zobiezo een item binnen de Europese Unie (European Union for Nocturnal Safety), met name rood en blauw verlicht voor de zichtbaarheid van het wagenpark van nooddiensten als ambulances en brandweer.

Zo “dom” blijkt het idee van destijds dus after all niet helemaal te zijn!


Tags: , , , , ,


Over de auteur


Comments are closed.

Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com