Kunst glass tire 1995

Gepubliceerd op juli 21, 2013 | door AutobandTV

0

Glass Tires – Robert Rauschenberg

In onze categorie bandenkunst mag de Amerikaanse kunstenaar Robert Rauschenberg (1925-2008) zeker niet ontbreken. Rauschenberg wordt samen met Jasper Johns beschouwd als de wegbereider van de Amerikaanse PopArt.  Rauschenberg was geen specifieke bandenkunstenaar maar een alleskunner. Hij schilderde, beeldhouwde, fotografeerde, maakte assemblages en zeefdrukken, ontwierp kostuums en decors, bedacht choreografieën waarin hij zelf ook optrad en hij werkte in zijn latere jaren als componist. Voor Rauschenberg hadden al die verschillende disciplines geen grenzen, hij gebruikte ze moeiteloos door elkaar heen.

Rauschenbergs meest radicale werk is de “Erased De Kooning Drawing” uit 1953. Rauschenberg vroeg aan de destijds zeer bekende kunstenaar  Willem de Kooning om een originele tekening die hij tot zijn grote verbazing ook kreeg. Vervolgens gumde Rauschenberg deze tekening volledig uit en presenteerde het resultaat als zijn eigen werk. Met die actie maakte hij niet alleen duidelijk waar hij vandaan kwam, maar ook dat hij van plan was een heel andere richting in te slaan dan de abstract expressionisten die destijds de scepter zwaaiden.

Wat Rauschenberg eveneens bekend heeft gemaakt zijn de beroemde Combine paintings uit de jaren vijftig, waarbij hij objecten op het doek plakte. Deze kunstwerken waren geen schilderijen maar ook geen sculpturen. Ze waren beide: een hybride, een nieuwe kunstvorm waarbij alledaagse voorwerpen ook tot kunst gingen behoren. Al in 1953 verwerkte hij bestaande, gebruikte voorwerpen in zijn assemblages: Coca Cola flesjes, T-shirts, sokken, verkeersborden, kartonnen dozen, kalenders, krantenfoto’s, knipperende lampen en opgezette dieren – alles was bruikbaar – en aldus ook een autoband. Zo ontstond het werk Monogram (1955-59) uit een opgezette angorageit met een autoband om zijn middel die op een collage staat.

Het geld dat Rauschenberg met zijn kunst verdiende, spendeerde hij grotendeels aan goede doelen. Miljoenen gaf hij weg aan organisaties voor vrouwenrechten, medisch onderzoek en democratische politici. In 1970 stichtte hij Chance Inc, een organisatie voor noodlijdende kunstenaars, en in zijn enorme atelier op het eiland Captiva in Florida richtte hij ook werkruimtes voor anderen in. Met zijn allesomvattende oeuvre is Rauschenberg van groot belang geweest voor veel kunstenaars na hem. Er wordt wel gesteld dat er geen andere Amerikaanse kunstenaar te vinden is die zoveel heeft uitgevonden
als Rauschenberg.  Rauschenberg liet zien dat alledaagse voorwerpen en zelfs afval als materiaal voor een kunstwerk kunnen dienen – een idee dat door veel kunstenaar is overgenomen. Rauschenberg’s eigen stelling hierin  was “Ik heb echt medelijden met mensen die vinden dat zeepbakjes of spiegels of colaflesjes lelijk zijn, want ze worden er iedere dag door omgeven en dat moet ze diep ongelukkig maken.”

Eveneens een zeer bekend kunstwerk van Rauschenberg is het kunstwerk “Automobile Tire Print”(1953), een 20 meter lange bandenprint welke hij samen met John Cage heeft gemaakt. In de video (slider) vertelt Rauschenberg zelf hoe dit kunstwerk tot stand is gekomen.

Helemaal in het oog springend zijn de zgn. “Glass Tires”. In opdracht en naar idee van Rauschenberg zijn door UrbanGlass  glazen banden sculptures gemaakt. UrbunGlass was destijds een kleine non profit organisatie, de glazen banden werden aldaar onder leiding van John Perreault gemaakt in Mei 1995.  Mat Porzorski heeft hiervoor de mal ontworpen en vervolgens is het glas geblazen door een team van 5 glasblazers onder leiding van Dan Spitzer. De afwerking is verricht door Pat Patenaude. Dit project werd deels gefinancierd door subsidie van John McEnroe.  In het  Corning Museum of Glass  staat 1 van de 3 kunstwerken tentoongesteld. Inmiddels is UrbanGlass een gerenommeerde studio voor ca. 150 glaskunstenaars en worden er jaarlijks meer dan 500 studenten in de gelegenheid gesteld om te studeren en mee te werken.

Glass Tire 2

Glass Tire 2

Glass Tire 1

Glass Tire 1

Glass Tire 3

Glass Tire 3

Glass Tire 3

Glass Tire 3

Monogram 1955-1959

Monogram 1955-1959

Monogram 1955 1959

Monogram 1955 1959

First Landing Jump 1961

First Landing Jump 1961

Automobile Tire Print – 1953

Automobile Tire Print – 1953

Robert Rauschenberg on “Automobile Tire Print”

Tags: , , , ,


Over de auteur


Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com