Technologie discolor-tyre-ug

Gepubliceerd op september 14, 2013 | door AutobandTV

0

Bandslijtage direct zichtbaar door bandverkleuring

Is het op dit moment zo dat de bandslijtage gemeten wordt aan de hand van een bandenprofielmeter danwel kan worden gezien via de slijtage indicator (TWI = Tread Wear Indicator) van de band, in de toekomst zou de hele band kunnen gaan verkleuren als het aan de ontwerper Gao Fenglin en Zhou Buyi ligt.

Deze twee ontwerpers hebben namelijk de zogenaamde Discolor Tyre ontworpen. De Discolor Tyre geeft via de verkleuring van de band de mate van slijtage aan. De verkleuring wordt veroorzaakt doordat er onder de normale zwarte rubberlaag en fel oranje laag zit over het hele profiel van de band. Hoe meer de band slijt des te feller de oranje kleur wordt, zo kun je dus makkelijker de mate van slijtage herkennen.

Er wordt uit gegaan van een gemiddelde levensduur van zo’n 20.000 km, echter eventueel is de kilometrage aan te passen aan de hand van de compound samenstelling van de band. Het toepassen van een gekleurde onderlaag heeft nog een ander voordeel namelijk dat hierdoor scheurtjes in de nog verse band makkelijker te zien zijn. De Discolor Tyre is niet de enige voorzet voor een verkleurende band bij slijtage. Er zijn eveneens experimenten met banden die meerdere kleurlagen bevat en een band die een ultraviolette laag bevat, die verkleurt als de zon erop schijnt.

Vooralsnog gaat het bij dit ontwerp om een studie.

&nsbp

* bron Autoweek & Bandenportaal
Tags: , , , ,


Over de auteur


Comments are closed.

Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com