Kunst Brainwash UG

Gepubliceerd op december 19, 2013 | door AutobandTV

0

Bandenkunst van Mr. Brainwash – spraakmakend raadsel!

De bandenkunst, maar uiteraard ook het gehele arcenaal aan kunst, gepresenteerd door Mr. Brainwash is in meerdere opzichten zonder meer spraakmakend en raadselachtig te noemen.

Welbewust schrijven we hier dan ook de (banden)kunst “gepresenteerd door” in plaats van “gemaakt door” Mr. Brainwash. Het is namelijk volstrekt onduidelijk wat Mr. Brainwash, ofwel Thierry Guetta, zelf al dan niet aan kunst produceert en regisseert. Hier is het verhaal voor zover wij konden achterhalen. Thierry Guetta, van origine een fransman, verkocht in zijn vroege jaren in Los Angeles vodden als vintagemode. Hij had echter 1 passie namelijk overal nam hij zijn videocamera mee om te filmen. Via zijn neef, destijds fervent onderdeel van de streetart movement, beland Guetta in het milieu van de straat artiesten. Een paar jaar filmt hij ’s nachts hun kunst- en vliegwerken.

Twee iconen van de streetart movement zijn Banksy en Shepard Fairey. Om het nog ingewikkelder te maken; Banksy is het pseudoniem van een nog steeds onbekende wereldberoemde Britse kunstenaar – cq. street artist. Banksy’s straatkunst is zowel binnen Europa, in de Palestijnse gebieden als in de VS te vinden. Kenmerkend is de politieke en humoristische aard en de combinatie van graffiti en sjablonen. Echter Banksy maakte er ook een gewoonte van om in verschillende musea tussen de kunststukken ongevraagd eigen werk op te hangen. Mr. Brainwash krijgt volgens eigen zeggen de ultieme gelegenheid om zowel Banksy als Shepard Fairey te mogen filmen voor zijn documentaire onder de titel LifeRemoteControl. Naar verluid bleek deze “film” echter zulke bagger te zijn, dat Banksy besloot de documentaire maar zelf te maken onder de titel Exit Throug The Gift Shop. Mr. Brainwash werd afgepoeierd onder het motto dat hij beter zelf kunstenaar kon gaan worden. Over de laatste statement zijn trouwens meerdere versies van zowel Banksy als Fairey. Fairey is inmiddels eveneens een wereldberoemd kunstenaar door o.a. het ontwerpen van gerenommeerde posters (o.a. Hope voor Obama) en de verkoop van posters via Ebay.

In ieder geval zo brak Mr. Brainwash in 2008 door als “kunstfenomeen” met de expositie Life is Beautiful in LA en mocht hij o.a. de hoes van Madonna’s CD Celebration en Romero’s Metropolis van DJ David Guetta ontwerpen. Mr. Brainwash werkt met omvangrijke creatieve teams w.o. graphic designers die naar zijn eigen zeggen zijn ideeën uitwerken tot kunstwerken en exposities, frapant is dat niemand Guetta zelf echt aan het werk heeft gezien. Hij gooit inderdaad wel wat met bussen verf in het rond, en schrijft met stiften en verf een en ander aan de muur, maar dat was het dan ook wel ongeveer. Echter de kunstwerken van Mr. Brainwash gaan voor heel veel grof geld de deur uit en worden in meerdere musea getoond, tot grote ergernis van vele andere kunstenaars die Guetta o.a. betichten van plagiaat. Eveneens wordt er behoorlijk gespeculeerd en kritiek geuit richting het drietal Mr. Brainwash, Banksy en Fairey. Zo gaan er geruchten dat Mr. Brainwash een bedenksel is van Banksy en wellicht Fairey zelf, met in de hoofdrol Guetta, om zo in eerste instantie anoniem hun eigen kunstwerken om te kunnen zetten naar commercie en vele peseta’s, mede daar in de exposities van Mr. Brainwash kunstwerken van beide heren worden tentoongesteld. Wat de zin of onzin van alle theorieën is, ontgaat ons in ieder geval.

Kortom Mr. Brainwash – een wazig en raadselachtig verhaal – maar wel spraakmakend. Van charlatan, tot collaborant, lifetime actor tot puppet on a string, en niemand weet er het fijne van. Blijft over de kunst en de autobanden. Guetta ziet het slecht of niet kunnen recyclen van autobanden als een groot milieuprobleem. Door het hergebruiken in de kunst wil hij een voorbeeld zijn voor nuttig hergebruik. Bekende exposities van Mr. Brainwash zijn o.a.  Life is beautiful, Icons en Artshow. Voor alle exposities zijn, best toffe, bandenbeelden gemaakt door “team Mr. Brainwash”, laten we het daar maar op houden. Een aantal hiervan zie je in de slider. Wil je meer werk in het algemeen zien van team Mr. Brainwash, of meer weten over  Thierry Guetta, Banksy en Fairey, dan geven de video’s een aardige indruk van een en ander.

&nsbp

Tags: , , , , ,


Over de auteur


Comments are closed.

Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com