Algemeen tyre_size

Gepubliceerd op juni 27, 2013 | door AutobandTV

0

Autobanden aflezen


Hoe kun je jouw autobanden aflezen?

Op iedere autoband is informatie te vinden over het merk, model, de maat, het draagvermogen, de snelheidsindex, DOT code en meer. Heb jij geen idee waar je deze informatie kunt vinden? In dit artikel leggen wij het je graag uit. Deze informatie is namelijk niet alleen leuk, maar ook nuttig om te weten als je nieuwe banden wilt kopen.

Het belangrijkste van de band is de maat. De bandenmaat bestaat uit de breedte, hoogte en de diameter. Als deze waardes goed zijn, dan weet je ook zeker dat ze op de velgen passen. Verder bestaat de bandenmaat uit het draagvermogen (maximaal te dragen gewicht door de band) en de snelheidsindex (maximaal toelaatbare snelheid).

Autobanden aflezen

Voorbeeld autoband aflezen

Een gangbare bandenmaat is 185/75R14. Dit is de bandenmaat compleet uitgeschreven. De snelheidsindex wordt weergegeven met letters, de laadindex met cijfers. Op de bovenstaande afbeelding is dit 82S. De R staat voor de constructie van de band en betekent dat de koordlagen van het karkas in een radiale richting van hiel naar hiel lopen.

Draagvermogen van een autoband aflezen

De laadindex (ookwel loadindex) geeft het draagvermogen per as in kg weer volgens een laadindex tabel. In dit voorbeeld is de laadindex 82.

Maximum snelheidsvermogen van een autoband aflezen

De snelheidsindex (ookwel speedindex) geeft het maximale snelheidsvermogen van de band weer  volgens een snelheidsindex tabel. In dit voorbeeld is de snelheidsindex S.


Tags: , , , ,


Over de auteur


Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com