Algemeen michelin-introduces-new-pilot-sport-a-s3-tire-in-north-america-52988-7

Gepubliceerd op september 11, 2013 | door AutobandTV

0

All Season banden – vierseizoenen banden

Nog even en dan wordt het weer tijd voor de bandenwisselweken. De zomerbanden gaan eraf, en de winterbanden erom. Een goed moment om te overwegen of er ook een ander alternatief is in de vorm van all season banden, ook wel all weather banden of 4-seizoenenbanden genoemd.

Hoewel zomerbanden het hele jaar mogen worden gebruikt in Nederland, volstaan deze niet bij hevige regenval of winterse omstandigheden als sneeuw en ijzel. Onder 7° C zijn zomerbanden bovendien niet effectief. De rubber welke voor zomerbanden wordt gebruikt, heeft namelijk de eigenschap om bij lagere temperaturen te gaan verharden waardoor de zomerbanden bij lage temperaturen niet elastisch genoeg zijn en hun grip verliezen bij remmen, optrekken en sturen. Winterbanden daarentegen hebben een speciale rubbersamenstelling dat bij lagere temperaturen wel elastisch blijft. Bovendien heeft een winterband brede groeven en lamellen om water, modder en sneeuw snel af te kunnen voeren.

Goede all season banden zijn eveneens gemaakt van de winterbanden rubbersamenstelling. De all season banden hebben echter minder lamellen, waardoor de stuureigenschappen in de zomer beter is dan die van winterbanden. Een all seasons band blijft daarmee het hele jaar door goed presteren. In de zomer slijten de banden door de rubbersamenstelling weliswaar sneller maar daar krijgt u meer grip voor terug op natte en vuile wegen. Ook bij koude temperaturen verliest de all seasons band geen grip zoals bij een zomerband wel het geval is. Voor de veiligheid, het budget en het gemak is de all season band derhalve serieus te overwegen.

Voor de relatief zachte en kortdurende Nederlandse winters kan het gebruiken van all seasons banden economisch uitkomst bieden aangezien het omwisselen van zomer naar winterbanden en eventuele opslag van banden niet meer nodig is. All seasons banden voorzien van M&S codering mits voorzien van een sneeuwvloksymbool (3-peak on the mountain) zijn in het buitenland, waar het gebruik van winterbanden verplicht is (bijvoorbeeld Duitsland) toegestaan als winterband.

M&S codering van banden
De M&S (of M+S, M.S.)codering staat voor Modder en Sneeuw. M&S coderingen staan vermeld op de zijkant van de band. De M&S codering wil zeggen dat het profiel van de band zorgt voor een betere waterafvoer met als gevolg een betere grip op het wegdek en een kortere remafstand, echter dit betekent niet dat deze banden geschikt zijn voor koude omstandigheden. De M&S codering mag naar goeddunken van de fabrikant op de band worden geplaatst. De codering is biet alleen op alle winter- en all season banden terug te vinden maar vaak ook op zomerbanden!

Sneeuwvloksymbool
Het is dus zaak om erop te letten dat de all season banden zijn voorzien van een zogenaamd sneeuwvloksymbool. Het sneeuwvloksymbool mag niet zonder meer door een fabrikant op de band worden geplaatst. Om het symbool te mogen gebruiken is een remtest (voorzien voor Europa) of een tractietest (standaard in de USA) op sneeuw verplicht. Banden voorzien van het sneeuwvloksymbool voldoen aan de minimale eisen voor sneeuwweer. Eveneens zijn er fabrikanten die hun banden aan een omvangrijkere winterbandentest onderwerpen waarbij de banden wordensneeuwvloksymbool getest op alle mogelijke wegcondities (droog, nat, ijs, sneeuw) en veiligheidsrelevante eigenschappen. Deze testen zijn veelal in te zien via publicaties van vakbladen of via de productspecificaties op de sites van de fabrikanten.

Verkrijgbaarheid
All Season banden zijn verkrijgbaar voor zowel personenwagens, SUV’s als bestelwagens/bus, echter de banden zijn niet in alle maten beschikbaar. Ook niet alle fabrikanten produceren all season banden. Een aantal bekende fabrikanten die deze wel produceren zijn o.a. Goodyear (Vector 4 Season), Maxxis (MA-AS, MA-LAS, MA-SAS), Hankook (Optimo 4S), Vredestein (Quatrac3), Nankang (All Season N607), Kumho (Solus Vier KH21), en Kleber (Quadraxer). Met name in de hoge inch maten is er geen of sprake van een zeer beperkt aanbod. Het pakket breidt zich echter gestaag uit. Zo heeft het merk Falken onlangs een nieuwe all season band (Euroall Season AS200) gelanceerd en werkt Goodyear nog (steeds) aan een nieuwe all season band (27.9.11) die niet onder gaat doen voor een winterband. Ook Michelin lanceerde het afgelopen jaar een nieuwe all season band, de Pilot Sport All Season 3, deze is inmiddels verkrijgbaar op de Amerikaanse markt.

Ben je op zoek naar een all season band of benieuwd of er een all season band voor je auto beschikbaar is, raadpleeg dan eens allseasonsbanden.nl.


Tags: , , , ,


Over de auteur


Back to Top ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com